Βαλσαμέλαιο (St. John's Wort)

Το Βαλσαμόλαδο ή Σπαθόλαδο ή λάδι Υπερικού (St. John's Wort) προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη του φυτού Ηypericum Perforatum (Βαλσαμόχορτο) και είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές πως το χρησιμοποιούσαν οι Σπαρτιάτες για την γρήγορη επούλωση των πληγών.
Πρόκειται για παραδοσιακό λαϊκό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την τοπική θεραπεία και επούλωση επιφανειακών τραυμάτων, ουλών, μωλώπων και φλεγμονών.
Όταν χρησιμοποιείται στο μασάζ ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και ισχιαλγίες χαλαρώνοντας τις αρθρώσεις, ενώ παράλληλα καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, διώχνει τη κούραση και ηρεμεί. Επιπλέον, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους.
Θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων, καθώς και των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού, ενώ χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα καλλυντικών και αλοιφών.
Συνδυάζεται καλά με πολλά έλαια, όπως Λεβάντας, Τζοτζόμπα, Κουρκουμά, Τζίντζερ κ.α. και χρησιμοποιείται με επαλείψεις τοπικά στην πάσχουσα περιοχή, αλλά και σε επιθέματα με διαποτισμένη γάζα.