Πουλμονάρια (Pulmonaria Officinalis)

Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Pulmonaria 
Πρόκειται για πολυετή ημι-αειθαλή πόα με βλαστάρια που φτάνουν σε μήκος τα 15-30 εκατοστά, η οποία ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινιδών. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, που καλλιεργείται σε κήπους - και την δυτική Ασία, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη κυρίως σε δασικές περιοχές. Στη χώρα μας την συναντάμε ιδιαίτερα στη περιοχή των Σερρών και σε σκιερούς τόπους της βόρειας Ελλάδας με την ονομασία Πνευμονική. Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό Pulmo που σημαίνει «πνεύμονες» και υποδεικνύει τη χρήση της σε προβλήματα του αναπνευστικού. Είναι ένα από τα πρώτα αγριολούλουδα της άνοιξης που παρέχει μια πλούσια πηγή νέκταρ για τα έντομα. Το χρώμα των ανθέων της κυμαίνεται από ροζ σε μωβ, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής της. Αυτή η αλλαγή του χρώματος έχει επίσης παρομοιαστεί με τον πνευμονικό ιστό, ο οποίος αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα του οξυγόνου στους πνεύμονες.
Παραδοσιακά το βότανο χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική για ασθένειες του αναπνευστικού, στη θεραπεία της φυματίωσης και στις αιμοπτύσεις.
Περιέχει φυτική κόλα, σαπωνίνη, αλλαντοΐνη, βιταμίνη C, τανίνη, διοξείδιο του πυριτίου, κάλιο, σίδηρο και άλλα μεταλλικά άλατα.
Η Πουλμονάρια (Lungwort) είναι ένα καταπραϋντικό αποχρεμπτικό. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη του φυτού. Τα άνθη του φυτού είναι εφιδρωτικά, ενώ τα φύλλα του έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες. Το βότανο δρα σαν μαλακτικό, αποχρεμπτικό, στυπτικό και επουλωτικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γλίσχρασμα, συνίσταται στη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Επίσης δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις κοκίτη και άσθματος. Η τανίνη που περιέχει καθιστά το φυτό κατάλληλο για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, ενώ η παράλληλη ύπαρξη τανίνης και αλλαντοΐνης εξηγεί την εκτεταμένη χρήση της στην επούλωση των πληγών. Για εξωτερική χρήση το βότανο είναι χρήσιμο σε χιονίστρες, σκασίματα μαστών, λειχήνες, εγκαύματα, εκζέματα και πληγές. Η Πουλμονάρια έχει έντονη κατευναστική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες που προκαλούν οι ενοχλήσεις του αναπνευστικού. Επίσης, το αφέψημα της αποτελεί ιδανική λοσιόν για το πλύσιμο των κουρασμένων ματιών.
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται στη θεραπεία της βρογχίτιδας, του βήχα και στη διάρροια, ειδικά στα παιδιά. 
Επειδή τα βότανα μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε ειδικό θεραπευτή, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.