Αγριοπανσές (Viola Tricolour)

Οικογένεια: Violaceae, Γένος: Viola
Ο Αγριοπανσές (Heartsease) είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό, ύψους 10-15 εκατοστών, που ανήκει στην οικογένεια των Βιολαριωδών και φύεται σε όλη την Ευρώπη, τη βόρειο Ασία και τη βόρειο Αμερική. Πρόκειται για τους πασίγνωστους πανσέδες (χωρίς άρωμα) που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά ιδιαίτερα οι αυτοφυείς έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. 
Ο πανσές αντέχει στο κρύο και μπορεί να βρίσκεται ανθισμένος κάτω από το χιόνι. Όταν βρέχεται προστατεύει τον εαυτό του γυρίζοντας τα άνθη του έτσι ώστε να βρέχεται μόνο το κάτω μέρος των άνθους. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του φυτού (άνθη, φύλλα, ρίζα) σε φρέσκια και αποξηραμένη μορφή.
Ο πανσές ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, ενώ τον χρησιμοποιούσαν στην ιατρική από τον 16ο αιώνα σε περιπτώσεις παθήσεων του δέρματος. Θεωρείται το σύμβολο της αγάπης, της αθωότητας και της σεμνότητας. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι φύτευαν βιολέτες πάω στους τάφους των παιδιών τους. Στη λαϊκή ιατρική το χρησιμοποιούσαν σε επιληψία, άσθμα, δερματικές ασθένειες και έκζεμα, ενώ πίστευαν πως ελέγχει την νυκτερινή ούρηση των παιδιών. 
Περιέχει σαπωνίνες, σαλικυλικό οξύ και εστέρες, γλυκοσίδιο, απιγενίνη, λουτεολίνη, κερκετίνη, ρουτίνη, βλεννώδης ουσία, καροτενοειδή, αλκαλοειδή, ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές, φυτική κόλα κ.α. Τα άνθη του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί ως χρωστικές για κίτρινο, πράσινο και μπλε-πράσινα χρώμα. 
Έχει αξιόλογη θετική δράση σε δερματοπάθειες, αρθρίτιδα και διαταραχές του αναπνευστικού. Χρησιμοποιείται εσωτερικά ή εξωτερικά ως αφέψημα ή κομπρέσα σε περιπτώσεις εκζεμάτων ακμής και δερματικών προβλημάτων που συνοδεύονται από εκκρίσεις. Θεωρείται ευεργετικό για τους ερεθισμούς της πάνας, το παιδικό έκζεμα και παρόμοια δερματικά προβλήματα. Η διουρητική του δράση το κάνει ωφέλιμο στην αντιμετώπιση της συχνής και οδυνηρής ούρησης, καθώς και για την θεραπεία της κυστίτιδας. Επιπλέον, έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του κοκίτη, του άσθματος, καθώς και για τα συμπτώματα του κρυολογήματος. 
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κατά του εκζέματος στην παιδική ηλικία και εναντίον της νυκτερινής ούρησης που συνοδεύεται από πολύ ζωηρά όνειρα. 
Υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει αλλεργική φαγούρα, δυσπεψία, εμετό και διάρροια.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.