Φτιάχνω υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Η συνταγή που ακολουθεί είναι δοκιμασμένα αποτελεσματική στη χρήση καθαρίζοντας σε βάθος και απομακρύνοντας τα λίπη, ενώ προστατεύει τα χέρια από την υπερβολική ξηρότητα και μας απαλλάσσει από τα πρόσθετα χημικά των απορρυπαντικών του εμπορίου. 
Γενικά η αναλογία για να φτιάξετε υγρό απορρυπαντικό είναι ένα μέρος σαπουνιού και 2 μέρη νερού. 
Θα χρειαστείτε: 
• 1ποτήρι πράσινο σαπούνι ελιάς τριμμένο 
• 2 ποτήρια αποσταγμένο ή εμφιαλωμένο νερό (αλλιώς θα χρειαστεί βράσιμο) 
• Μια κουταλιά της σούπας βόρακα ή σόδα 
• Μισό στυμμένο λεμόνι 
Τρόπος παρασκευής
Ζεσταίνετε ελαφρώς το νερό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το σαπούνι ανακατεύοντας με σύρμα. Όταν το σαπούνι αρχίζει να διαλύεται απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει τελείως ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς και το σαπούνι σας είναι έτοιμο για χρήση! 
Προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε 5-6 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού για να προσθέσετε άρωμα, 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου τσαγιόδεντρου (tee tree) για επιπλέον αντιβακτηριδιακή δράση και 2 κουταλιές γλυκερίνης για μεγαλύτερη προστασία των χεριών. 
Επίσης, για ακόμη μεγαλύτερη απαλότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για νερό έγχυμα βοτάνων, όπως χαμομηλιού, φασκόμηλου κ.α. Το υγρό αυτό απορρυπαντικό δεν δημιουργεί τόσο αφρό όσο τα απορρυπαντικά του εμπορίου, αλλά καθαρίζει το ίδιο καλά και σε βάθος. 
Εάν θέλετε περισσότερο αφρό μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.