Πρακτικές συμβουλές καθαριότητας!

Δοκιμάζοντας να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές θα προστατέψετε τον εαυτό σας και το περιβάλλον από τη συχνή χρήση χημικών, ενώ παράλληλα θα έχετε τα ίδια εκπληκτικά αποτελέσματα με λιγότερο κόπο. 
 Για να καθαρίσετε το φούρνο
• Ρίξτε ένα φακελάκι αμμωνία σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τοποθετήστε τη μέσα στο φούρνο. Αφήστε την εκεί όλη τη νύχτα και το επόμενο πρωί καθαρίστε το φούρνο τρίβοντας τα λίπη με σφουγγάρι. 
• Για πιο επίμονους λεκέδες, περάστε το φούρνο με ένα καλά βρεγμένο σφουγγάρι. Στη συνέχεια πασπαλίστε με μαγειρική σόδα όλες τις επιφάνειες και ψεκάστε με ξύδι. Αφήστε τον αφρό που θα δημιουργηθεί να ενεργήσει για 15 λεπτά και καθαρίστε με σφουγγάρι και με σπάτουλα αν χρειαστεί. 
• Φτιάξτε μια πάστα ανακατεύοντας ίσα μέρη νερού και μαγειρικής σόδας. Στη συνέχεια προσθέστε ίση ποσότητα χοντρού αλατιού και ξεκινήστε να τρίβετε το φούρνο με το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι. 
 Για να καθαρίσετε τη μπανιέρα
• Κόψτε ένα μεγάλο λεμόνι στη μέση και πασπαλίστε με σόδα τη μπανιέρα. Χρησιμοποιώντας τα λεμόνια σαν σφουγγάρια αρχίστε να τρίβετε όλη τη μπανιέρα και αφήστε για μισή με μια ώρα πριν ξεπλύνετε. 
• Για να ξεβουλώσετε τα φραγμένα από τρίχες φρεάτια αναμίξτε χοντρό αλάτι με μαγειρική σόδα και ρίξτε κατευθείαν το μείγμα μέσα. Κατόπιν ρίξτε μπόλικο ξύδι και αφήστε για μια ώρα πριν ξεπλύνετε. 
• Για να μη μαυρίζει η κουρτίνα του μπάνιου περάστε την με αμυγδαλέλαιο ή baby oil ή μουλιάστε την σε αλατισμένο νερό. 
 Για το πλύσιμο των ρούχων
• Ρίξτε ένα φλιτζάνι ξίδι στον κάδο του πλυντηρίου σας πριν τοποθετήσετε τα ρούχα. Αυτό θα ενισχύσει τη δράση του απορρυπαντικού, θα αφαιρέσει επίμονους λεκέδες και θα μειώσει αισθητά τα υπολείμματα από απορρυπαντικό που μένουν στα ρούχα μετά το πλύσιμό. 
• Για να απομακρύνετε τις κιτρινίλες του ιδρώτα, γυρίστε το ρούχο από την ανάποδη και μουσκέψτε τα σημεία των λεκέδων με λευκό ξύδι. Τρίψτε ελαφρά και αφήστε το για 15 λεπτά πριν το τοποθετήσετε στο πλυντήριο για να πλυθεί. 
 Για να καθαρίσετε το σίδερο
• Βάλτε το σίδερο να ζεσταθεί ελαφρώς και αποσύρετε τη πρίζα από το ρεύμα. Ρίξτε αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε τα σημεία που έχουν πρόβλημα. 
• Εναλλακτικά, πασπαλίστε αλάτι πάνω στη σιδερώστρα, ρύθμισε το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία στην επιλογή ατμού και στη συνέχεια σιδερώστε πάνω από το αλάτι. Η βρωμιά κολλάει στο αλάτι και το σίδερο γίνεται ξανά καθαρό και λαμπερό! 
 Για να απαλλαγείτε από τη μούχλα
• Φτιάξε ένα σπρέι με 2 φλιτζάνια νερό και 40 σταγόνες αιθέριου ελαίου Tee Tree, ανακατέψτε καλά και ψεκάστε σε όποιο σημείο έχει εμφανιστεί μούχλα. Μπορείτε να ψεκάσετε σημεία στο μπάνιο με μούχλα, ένα ταβάνι που έχει μουχλιάσει από διαρροή στη στέγη, μια μουχλιασμένη κουρτίνα ντους ή ένα μουχλιασμένο χαλί. 
• Βάλτε ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε πάνω στη μούχλα. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ξυδιού, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια. Με αυτό τον τρόπο η οσμή του θα είναι πιο υποφερτή. 
 Για να καθαρίσετε το στρώμα και τα μαξιλάρια σας
• Γεμίστε μια μεγάλη κούπα με μαγειρική σόδα και προσθέστε 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Πασπαλίστε το στρώμα φροντίζοντας να πάει παντού η σκόνη. Σε περίπτωση λεκέδων τρίψτε την περιοχή με μια βούρτσα. Αφήστε τη σκόνη για περίπου μια ώρα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα για να την τραβήξετε. Το στρώμα και τα μαξιλάρια σας όχι μόνο θα καθαρίσουν και θα απολυμανθούν, αλλά θα μυρίζουν και υπέροχα. 
 Για να ξεσκονίσετε τα έπιπλα
• Βρέξτε καλά ένα πανί με μαλακτικό πλυσίματος και λίγο οινόπνευμα και περάστε τα έπιπλα και τις επιφάνειες που μαζεύουν σκόνη. Το μαλακτικό έχει αντιστατικές ιδιότητες και δεν επιτρέπει στη σκόνη να κάτσει στα έπιπλα. 
 Για το σφουγγάρισμα
• Ρίξτε ένα καπάκι στοματικού διαλύματος μέσα στο νερό που σφουγγαρίζετε και θα δείτε τα πλακάκια να λάμπουν. Προσοχή μην το χρησιμοποιήσετε σε ξύλινες επιφάνειες.