Κακάο (Theobroma Cacao)

Το Κακάο προέρχεται από τους καρπούς του Κακαόδεντρου, το οποίο είναι αειθαλές, τροπικό, δασικό δέντρο που φτάνει σε ύψος μέχρι 12 μέτρα και παράγει μεγάλους, ωοειδείς καρπούς που ωριμάζουν σε 4-6 μήνες. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια γύρω στο 600 µ.Χ. Έδιναν μάλιστα από τότε, τόση μεγάλη αξία στο κακάο, που χρησιμοποιούσαν τους κόκκους ως νόμισμα για την πληρωμή φόρων, αλλά και ως µέσο εμπορικών συναλλαγών. 
Οι καρποί του δέντρου μετά από ειδική επεξεργασία δίνουν τη σκόνη κακάο, από την οποία παρασκευάζεται το εύγευστο ρόφημά του, που έχει γοητεύσει όλη σχεδόν την ανθρωπότητα και το βούτυρο κακάο που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών. Επίσης η σκόνη κακάο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή της σοκολάτας 
Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), περιέχει καφεΐνη σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τον καφέ και θεοβρωμίνη. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό σύστημα και θεωρείται πως συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ παράλληλα μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. 
Έχει επίσης, διαπιστωθεί πως αναστέλλει την υψηλή συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας τη σκλήρυνση των αρτηριών που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση, ενώ υποστηρίζεται πως έχει την ίδια ευεργετική αντιθρομβωτική δράση με την ασπιρίνη. Παράλληλα συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ ενισχύει τη μνήμη και εμποδίζει τη καταστροφή των κυττάρων που ευθύνονται μεταξύ άλλων και για την πρόωρη γήρανση. 
Η καφεΐνη που περιέχει το κακάο, διεγείρει και τονώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ενισχύει το μεταβολισμό, ενώ η θεοβρωμίνη θεωρείται εξαιρετική κάρδιο-τονωτική ουσία με διουρητικές ιδιότητες και ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις επίμονου βήχα. 
Επιπλέον, το κακάο όπως και η σοκολάτα, έχει διαπιστωθεί πως δρουν ως ισχυρά αντικαταθλιπτικά, καθώς το ιδιαίτερο άρωμά τους και η εξωτική γεύση τους, επιδρούν στη χημεία του εγκεφάλου παράγοντας ένα αίσθημα ευφορίας. Ερευνητές έχουν καταλήξει πως το κακάο και τα παράγωγά του αυξάνουν την έκκριση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον οργανισμό, ουσίες οι οποίες ενισχύουν τη λίμπιντο και τονώνουν τη σεξουαλικότητα. 
Η επιστημονική ονομασία του κακάου Theobroma Cacao προέκυψε από τις λέξεις 'θεός' και 'βρώση' και σημαίνει "τροφή των θεών". Σήμερα έχει αποδειχθεί πως εκτός από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, αποτελεί και ένα ισχυρό διεγερτικό της σεξουαλικότητας, καθώς έχει την ιδιότητα να ενισχύει τη διάθεση απελευθερώνοντας τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς και δημιουργώντας αίσθημα ευφορίας και ευημερίας. "Το κακάο, η τροφή των θεών και το μαντζούνι των εραστών" έχει χαρακτηριστικά ειπωθεί, καθώς η εξωτική γεύση του, το μοναδικό του άρωμα και η μεταξένια αίσθησή του, έχουν γοητεύσει και τα δύο φύλλα, ενώ από πολύ παλιά αντιμετωπίζεται ως ερωτικό δώρο που δίνεται κυρίως από τον άνδρα στη γυναίκα. 
Σήμερα το κακάο αλλά και η σοκολάτα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί η σοκολάτα η οποία διαθέτει υψηλή θερμιδική αξία, να καταναλώνεται με μέτρο.