Αιθέριο Έλαιο Κέδρου

Cedrus Atlantica
Ο Κέδρος (Cedar) είναι ένα ψηλό, μεγαλειώδες αειθαλές δέντρο, που φτάνει σε ύψος πάνω από 30 μέτρα, ζει πάνω από χίλια χρόνια και ανήκει στην οικογένεια των Πευκίδων. Το αιθέριο έλαιο παραλαμβάνεται από κομμάτια ξύλου, κατά προτίμηση από την καρδιά του δέντρου, με απόσταξη υδρατμών. Προέρχεται από τις χώρες Λίβανος, Κύπρος και κυρίως το Μαρόκο και την Αλγερία, όπου βρίσκονται τα όρη Atlas στα οποία οφείλεται η ονομασία του.    Χαρακτηρίζεται από ρητινώδεις, ξυλώδεις χαμηλές νότες που θυμίζουν καμφορά και βαθύ, γλυκό υπόχρωμα.  Αναμειγνύεται καλά με τα περισσότερα αιθέρια έλαια ξύλων, καθώς επίσης με το Γιασεμί, το Λιβάνι, το Ylang-Ylang, το Δενδρολίβανο, το Περγαμόντο κ.α.  
• αντισηπτικό
• ελέγχει την παραγωγή σμήγματος
• βοηθά την παραγωγή ούρων
• βοηθά την απέκκριση βλέννας
• εντομοκτόνο
• καταπραΰνει τη νευρικότητα
Είναι καλό για τη θεραπεία μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος, του βήχα και της χρόνιας βρογχίτιδας. Σε ψυχολογικό επίπεδο μειώνει το φόβο και ηρεμεί τη νευρική ένταση.  Είναι η πρώτη επιλογή για τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης, χάρη στο ανδρικό του άρωμα, ενώ χρησιμοποιείται και στην παρασκευή σαπουνιών. Βελτιώνει το λιπαρό, σμηγματορροϊκό και ακνεϊκό δέρμα, εξισορροπώντας την έκκριση σμήγματος. Παράλληλα χρησιμοποιείται σε προϊόντα κατά των δυσχρωμιών του δέρματος, καθώς και σε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά χαρίζοντας λάμψη και τόνωση και καταπολεμώντας την πιτυρίδα. 
Στις Η.Π.Α. χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία παρασκευής εντομοκτόνων για τη παραγωγή προϊόντων που απωθούν τους τερμίτες και τα μυρμήγκια.

Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αδιάλυτα απευθείας στο δέρμα, αλλά προστίθενται σε έλαια βάσης. Μια ασφαλής δοσολογία που προτείνεται, είναι μέχρι 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 10 ml ελαίου βάσης. Για κάθε άλλου είδους χρήση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.